Blogg om HR-Nyckeltal och HR-statistik

Lär dig mer om HR-Nyckeltal och HR-statistik. De mest lästa blogginläggen är:

  • Personalomsättning
  • HTE/FTE och årsarbetare
  • KPI:er/nyckeltal inom HR. (Läs mer på sidan HR-Nyckeltal)
Av Göran Klingberg 21 augusti 2024
ESG och EU krav på hållbarhetsredovisning och HR-Nyckeltal 2022 utfärdade Europaparlamentet ett direkt om hållbarhetsrapporterting för större företag och organisationer, det som kallas ESG-redovisning. Direktivet med namnet CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive. För svenska stora företag och organisationer med mer än 500 anställda gäller reglerna från 2024 och redovisningen ska lämnas in 2025. För mindre företag och organisationer gäller reglerna i några etapper från 2025 och 2026. ESG står för: Environmental, Social, Governance E Environmental innefattar hantering av utsläpp av växthusgaser, energi, avfall och biologisk mångfald S Social representerar arbetsmiljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter. G Governance handlar om ansvarsfull bolagsstyrning, affärsetik, motverkande av korruption och andra oegentligheter. Ur ett HR perspektiv är det främst inom området Social där det finns krav på ett hållbart och bra arbetsliv. Mer konkret handlar det om att redovisa och följa upp: Sjukfrånvaro Personalomsättning Anställningsförhållanden och trygga arbetsvillkor Tidsanvändning och bemanning Kompetenser och utbildning av personal Rättvisa och jämställda löner samt en rimlig löneutveckling Efterlevnad av gällande lagar och regler inom arbetslivet Det är traditionella HR-Nyckeltal som många organisationer har arbetat med under många år, helt eller delvis men med de nya kraven från EU har dessa frågor fått större tyngd och ett krav på att kunna redovisa de Sociala nyckeltalen. Vår bok Att lyckas med HR-Nyckeltal beskriver hur man kan mäta nyckeltalen. I vår programvara HR-Boxen beräknar och redovisar vi dessa nyckeltal som beräknas automatiskt varje månad baserat på det som rapporteras i ert lönesystem. Beställ boken från vår hemsida och läs mer om HR-Boxen på vår hemsida.
Av Göran Klingberg, uppdaterad 20 februari 2024
”Kärt barn har många namn” och begreppen HTE/FTE samt årsarbetare betecknar ofta samma sak men det finns flera olika sätt att beräkna /mäta hur många arbetade timmar man får omvandlat till heltider.
Av Göran Klingberg, uppdaterad 19 februari 2024
Idag är kravet på att redovisa sjukfrånvaro i årsredovisningen borttaget sedan mer än 10 år men de flesta lite större organisationer redovisar sjukfrånvaron årsvis eller oftare. Ett viktigt nyckeltal som många följer över tiden. Det är viktigt både ur ett hälsoperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv.
Av Göran Klingberg 19 september 2023
 Jag har tidigare skrivit några blogginlägg om personalomsättning och att det finns goda skäl till att både beräkna personalomsättning för började och slutade. Det ger mer information om vad som händer i organisation än bara en av de två omsättningstalen och procenten. Sista tiden har jag också haft diskussioner med kunder om att också beskriva hur många som återanställs. Det är relevant för bland annat skolor där man inte får tillsvidareanställa ej behöriga lärare. Det medför att de ej behöriga lärarna anställs med en tidsbegränsad anställning till och med vårterminens slut eller en anställning till mitten av augusti för att sedan återanställas på en ny tidsbegränsad anställning i tolv månader. Dessa regler medför att personalomsättningen blir hög av formella skäl, dessa lärare måste omsättas var tolfte månad och de flesta får en ny anställning och de flesta väljer att fortsätta på samma arbetsplats. I vår lösning för HR-Nyckeltal som finns i våra program Skolboxen och HR-Boxen kommer vi därför inom kort införa en redovisning av antal återanställningar vid sidan av antal började och slutade. En analys från ett verkligt exempel med cirka tusen lärare ser ut så här under året 2023, så här långt i september 2023:
Boken
23 augusti 2022
Denna bok vill ge dig som läsare både kunskap och inspiration kring ämnet HR-Nyckeltal, som beskriver organisationens viktigaste resurs – personalen.
Utveckla lönerevisionen
Av Göran Klingberg 23 augusti 2022
Vi som utvecklar lösningar för lönerevision upplever att det finns ”50 nyanser av lönerevision”. Små variationer som ändå kräver stor grad av flexibilitet för att utforma lösningen så den passar olika kunders syn och behov. Variationer/nyanser av samma lösning som funnits de senaste 30 åren.
Av Göran Klingberg 14 oktober 2020
”Personalen är vår viktigaste resurs” och ”Personalen står för 80 % av alla våra kostnader”. Många tycker det är svårt att veta hur man ska mäta resursanvändningen av personalen, den viktigaste och dyraste resursen.
Av Göran Klingberg 19 augusti 2020
Det finns flera mått för att mäta och förstå löneutveckling. I detta inlägg finns på slutet lästips om du vill fördjupa dig kring löneutveckling.
Av Göran Klingberg 14 april 2020
Nu i corona-epidemin kan organisationer införa korttidsarbete på tre olika nivåer – 20%, 40% eller 60 % - där personal kan stanna kvar i sin anställning men med lägre arbetstid och en mindre nedsättning av lönen.
Av Göran Klingberg 25 februari 2020
I början av 2000-talet infördes en lag i Sverige om obligatoriskt redovisning av sjukfrånvaro i årsredovisningen. Sjukfrånvaron skulle redovisas som en procentsats för total sjukfrånvaro, fördelning på män & kvinnor samt för olika åldersgrupper . Detta lagkrav upphävdes senare av Alliansregeringen. Idag är det ändå många organisationer som har med detta i årsredovisningen och följer det löpande under året.
Visa fler
Share by: